De kracht in depressie

De kracht in depressie

Hoe onmogelijk het ook klinkt, in je depressie zit ook je grootste schat verborgen. Dat te weten lost niets op, en toch zou het de manier waarop je met depressie omgaat compleet kunnen veranderen.

Ooit was ik depressief. Elke nacht was een marteling, ik deed geen oog dicht en overdag kon ik mijn ogen niet open houden. Totdat ik uiteindelijk zo moe was, zo uitgeput, dat ik stopte met rennen. Ik stopte met wegrennen van mezelf, van alles wat voelde, van het diepe verlangen naar werkelijke rust.

Mijn verlangen niet meer te willen leven, was eigenlijk een verlangen naar echt te leven. Alleen had ik geen flauw idee hoe de stap te maken van overleven naar leven. Ik las boeken, bezocht therapeuten, deed alles wat mogelijk was, zonder enig resultaat. Wat ik niet doorhad, was dat iets in me gehoord wilde worden. Een schreeuw van mezelf naar mezelf om eindelijk echt te luisteren naar mezelf, naar alles wat ik zo lang weggestopt had.

Lijst met voorwaarden, leven met depressie

Mijn leven was gevuld met ‘moetens’ en ‘mogens’. Pas als ik aan een lange lijst met voorwaarden zou voldoen was ik goed genoeg, dan mocht ik eindelijk echt leven. Veel later ontdekte ik dat deze lijst voor iedereen anders is, en hoe onmogelijk ik daarmee mijn leven maakte. Toen ik eindelijk stopte met rennen, voorzichtig durfde te vertrouwen dat ik helemaal niet zo zwak was, veranderde mijn relatie met depressie. Als ik echt keek, echt voelde, was mijn depressie heel duidelijk, maar werd het bijna onmogelijk mijn relatie ermee te herkennen. Waar begon de depressie, waar eindigde ik en andersom.

Dat wat ik depressie noemde bleek vooral een uitnodiging te zijn eindelijk werkelijk thuis te zijn bij mezelf. Mezelf te durven omarmen. Steeds meer ontdekte ik de kracht van mijn twijfels, van niet weten, de liefde in boosheid en rijkdom in mijn diepste verlangens. Daarmee verdween de greep van depressie op mijn leven, de manier waarop ik ermee omging.

Waar ik dacht dat ik zwak was, kwam ik erachter hoe oneindig krachtig ik ben. Al lijkt het op dit moment onmogelijk, ik weet dat jij precies zo krachtig bent. Jouw hart zit vol passie en liefde, dat hoeft niemand je te leren. Daarom geef ik je ook geen oplossing of tips. Wat ik doe is werkelijk naar je luisteren, luisteren naar de uitnodiging verstopt midden in je depressie.

Wil je meer weten, lees dan ook over coaching of kijk in de agenda (de kracht in depressie).