De kracht in negatieve emoties

De kracht in negatieve emoties

Ons droomleven gaat van piek naar piek, zonder dat we ooit een dal bezoeken. Opgegroeid met het idee dat we van donker naar licht moeten, van gebroken naar heel, van depressie naar optimisme, vermijden we het liefste alle negatieve emoties, want daar doet het pijn, is het lastig, gaat het mis.

Er was een tijd dat mijn leven gevuld was met depressie. Ik sprak er onlangs met iemand over, die onmiddellijk vol medeleven begon te zuchten (of misschien was het om zijn ongemak ruimte te geven). Hij keek verbaasd toen ik vertelde hoe ik juist in het donkerste deel van mijn leven ontdekte hoe krachtig ik ben. Natuurlijk had ik dat wel eens gehoord, maar pas toen ik het in elke vezel van mijn lijf voelde, werd het waar voor me.

Sindsdien is er veel veranderd in de manier waarop ik het leven ervaar. Gebleven is het weten dat kracht en rijkdom uit zowel licht als donker bestaan. Proberen ons leven met meer en meer licht, geluk of succes te vullen is als de mythe van Icarus. Uiteindelijk komt hij zo dicht bij de zon dat zijn vleugels smelten en hij neerstort. Als we alleen investeren in het licht in ons leven, storten we op een dag onherroepelijk neer.

Het is ook de reden waarom zo veel mensen zich niet heel voelen. Als ik allerlei delen van mezelf wegstop, is het logisch dat het voelt alsof ik incompleet ben. Zonder verdriet, afwijzing, eenzaamheid, depressie werkelijk te (durven) voelen, lijken we onheel, incompleet.

Lang voelde ik me niet genoeg, alsof er iets ontbrak. Ik reisde de wereld rond, las boeken, bezocht workshops, boog aan de voeten van leraren, hopend het ontbrekende deel te vinden. Pas in het donker van mijn leegte, ontdekte ik dat ik het nooit kon vinden, omdat het nooit weg was geweest. Ik was altijd al heel, precies de juiste mix van donker en licht, van twijfel en zekerheid, van wazig en helder, van humorvol en humorloos.

Precies op die manier hoop ik je te ontmoeten, of dat nu in een workshop is, een één op één gesprek of tijdens een kop koffie. Ik wil je helemaal leren kennen, zowel je prachtige licht als donker, je verdriet en geluk. Jouw heelheid bestaat net als bij mij uit lastige pieken en prachtige dalen (of is het andersom?). Dan delen we elkaars heelheid, met alles wat daar deel van is.

Spelen negatieve emoties een grote rol in je leven of heb je juist diep weggestopt waardoor echt voelen lastig is? Tijdens een coaching sessie is er ruimte voor alles wat je bent.
Lees ook eens "Oneindige stilte" of laat je inspireren door de 3 gratis meditaties van mijn online retraite.

3 gratis meditaties

Vul je gegevens in en ontvang direct de drie gratis meditaties van 'Inclusief Alles'.

Inclusief Alles

Er is een mail naar je onderweg
met daarin de link naar de gratis meditaties.

Hartegroet,
Joris