Wat is een satsang?

Wat is een satsang?

Satsang komt uit het Sanskrit en betekent vrij vertaald ‘bijeenkomst in waarheid’, het spreken, luisteren en vooral ervaren van waarheid. Ons hoofd vertaald waarheid vaak als 1 + 1 = 2, of een feitelijk verslag van een gebeurtenis. Waarheid binnen Advaita of non-dualiteit gaat vooral de diepere ervaring van het leven zelf, voorbij ons intellect. ‘De waarheid’ is zo groot, zo complex dat het voorbij onze verstandelijke vermogens gaat. Hoe zou ons brein ooit werkelijk het ontstaan van het universum kunnen begrijpen?

Joris Vincken leert geen hap-klare waarheid, sterker nog, in de praktische zin leer je absoluut niets tijdens een bijeenkomst. Je krijgt geen advies, geen tips, geen van je ‘fouten’ worden opgelost of verbeterd. De antwoorden die je zoekt zitten verstopt in je vragen, de rijkdom die je wilt ontdekken bevindt zich vaak midden in dat wat je zo graag wil doen verdwijnen. Daarom is ook werkelijk elke vraag welkom, zeker ook kritische vragen. Iemand kan wel vertellen over de oneindigheid van het leven, maar het krijgt pas betekenis als het ook de daadwerkelijk van het leven is. Het gaat er niet te horen hoe een ander zijn of haar stilte leerde kennen, maar de manier te ontdekken waarop dat voor jou gebeurt.

Satsang, bijeenkomst in waarheid

Satsang gaat niet zozeer over ‘de waarheid’, maar hoe je ontdekt wie en vooral wat jij werkelijk bent. Wat je bent is perfect, oneindig perfect, ongeacht alle bezwaren die je hersens steeds weer bedenken waarom dat niet waar zou zijn. Het is de uitnodiging je oneindige natuur te ontdekken, wakker te worden midden in het leven.

Het is geen vlucht uit samsara (‘de werkelijkheid’ of wereld), maar juist vanuit jouw ware natuur volledig dit moment omarmen, met alles wat daarbij hoort. Sterker nog, het is de herkenning hoe adembenemend perfect het leven is, zoals het zich nu aandient, jouw perfectie, precies zoals je nu bent. In die zin hoef je dus ook niet te veranderen, er is geen verstopte versie van jezelf die je moet vinden. Satsang is het met elkaar ontdekken hoe adembenemend perfect je altijd al was, dat jij en het leven een zijn.